kuchenka

Kuchenki gazowe vs. elektryczne: Która jest naprawdę bardziej wydajna?

Kiedy przygotowujesz swoją słynną wołowinę Bourguignon lub paellę, myśl o oszczędzaniu pieniędzy i energii prawdopodobnie nie jest na pierwszym planie. Jednak możesz oszczędzać pieniądze za każdym razem, gdy gotujesz te przepisy – lub jakiekolwiek inne danie – jeśli masz energooszczędną kuchenkę.

Być może porównywałeś najtańsze kuchenki w lokalnym sklepie z urządzeniami, ale patrząc na samą cenę zakupu nie dowiesz się, ile w końcu zapłacisz w dłuższej perspektywie.

Jak działają?

Kuchenki gazowe zawierają jeden z dwóch rodzajów systemów zapłonu: światło pilotowe lub elektroniczny system zapłonu. Lampka pilotowa to stale palący się niebieski płomień w pobliżu palnika. Ponieważ jest ona zawsze włączona, lampka pilotowa zużywa znacznie więcej gazu niż elektroniczny system zapłonu. Elektroniczny system zapłonu tworzy iskrę (słychać to jako odgłos klikania) tylko wtedy, gdy włączasz palnik.

Kuchenka

Gdy używasz kuchenki elektrycznej, prąd płynie do przewodu znajdującego się wewnątrz cewek na płycie kuchennej. Kuchenki z gładką powierzchnią mają wewnętrzną cewkę, która znajduje się pod powierzchnią do gotowania. Kiedy przekręcasz pokrętło na kuchence, prąd płynie do cewki i nagrzewa metal. Można stwierdzić, że prąd płynie do płyty kuchenki, gdy zmienia ona kolor na jasnopomarańczowy. Im bardziej przekręca się pokrętło, tym więcej prądu płynie do palnika i tym bardziej się on nagrzewa – ale kontrola nie jest tak precyzyjna jak w przypadku kuchenki gazowej.

Zwycięzca w zakresie wydajności

Zdecydowanym zwycięzcą w bitwie o efektywność energetyczną pomiędzy gazem a prądem jest gaz. Do wyprodukowania i dostarczenia energii elektrycznej do kuchenki potrzeba około trzy razy więcej energii. Według Kalifornijskiej Komisji Energetycznej, piec gazowy będzie Cię kosztował mniej niż połowę mniej za eksploatację (pod warunkiem, że masz elektroniczny zapłon – a nie płomień pilotujący).

Kuchenki gazowe mogą być również zdecydowanym zwycięzcą, jeśli chodzi o łatwość obsługi. Chociaż kuchenki elektryczne czasami nagrzewają się szybciej niż gazowe, kucharze mogą szybciej i łatwiej kontrolować poziom ciepła w kuchence gazowej, zwiększając lub zmniejszając płomień. Ponadto, palniki kuchenek elektrycznych mają tendencję do dłuższego utrzymywania ciepła, więc jeśli pozostawisz garnek na kuchence, może on nadal się gotować i w końcu spalić – nawet jeśli wyłączyłeś ogrzewanie.

Kuchenki gazowe i elektryczne mogą być stosunkowo podobne w cenie, ale wydajność energetyczna typowej kuchenki gazowej pozwoli konsumentom zaoszczędzić pieniądze w dłuższej perspektywie. Tak więc, nie krępuj się zaszaleć w kuchni, gdy idziesz w stronę ekologii!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry