Sanie, zapach ciastek i błysk świateł – wszystko to rozwesela nas zimą.

A gdy za oknem szaleje śnieżna burza, gdy spacerujemy po jarmarku bożonarodzeniowym lub wędrujemy przez białe krajobrazy, co roku jedno napój ogrzewa nasze ciała i serca: grzane wino.
Czy to z alkoholem czy bez, białe czy czerwone, pełne czy owocowe, jest popularne w całym kraju. Ale skąd się wzięło? Jedno trop prowadzi do Doliny Łaby i prawie 190 lat wstecz.
Hrabia Raugraf von Wackerbarth i jego pomysł na rozkosz
W saskiej Dolinie Łaby znajduje się jedno z najmniejszych i najpiękniejszych regionów winiarskich Niemiec. Od ponad 850 lat wino kształtuje tutaj zarówno krajobraz, jak i życie, przynosząc wiele smakowitych odkryć.
Na zamku Wackerbarth, w sercu Saskiej Drogi Wina, zimą 1834 roku, z pomysłowości i sprytu, powstało coś wyjątkowego: August Raugraf von Wackerbarth szukał ciepłego napoju w zasypanej śniegiem Radebeul.
Wziął biały saski trunek i dodał do niego szafran, anyż, granat i inne egzotyczne przyprawy. Następnie podgrzał płyn. Błysk geniuszu, który nadal nas zachwyca.
Ponieważ około dziesięć lat temu odkryto długo zaginiony historyczny przepis hrabiego Raugrafa w Sächsisches Staatsarchiv w Dreźnie.
Po gruntownym zbadaniu przez historyków okazało się, że jest to najstarszy znany przepis na grzane wino w Niemczech.
Ożywiony na nowo
Winnice zamku Wackerbarth natychmiast zaczęły przywracać tę zapomnianą tradycję. Ostrożnie dostosowali starą recepturę do dzisiejszego smaku.
Z wyselekcjonowanego saskiego białego wina, soku winogronowego i delikatnie przyprawionych składników stworzyli delikatny, owocowy napój z wykwintnym smakiem.
Wynik jest dziś znany pod nazwą „Wackerbarths Weiß & Heiß” i cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko poza granicami Doliny Łaby, ale także wśród miłośników wina i smakoszy.
Ale także lokalnie jest na ustach wszystkich: Niezależnie od tego, czy podczas „Wein & Licht” czy „Manufakturzauber” – jarmarku bożonarodzeniowego, połączenie tradycyjnych napojów zimowych i pierwszego w Europie winiarni z doświadczeniem obiecuje prawdziwą rozkosz dla wszystkich zmysłów.
Dlatego winiarze z Radebeul od listopada do lutego zamieniają swoje winnice i przyległe wzgórza na wieczorne jasne, muzyczną i smakowitą krainę.
Mała wskazówka: Jako prezent świąteczny lub na własne uroczyste przyjęcie, wykwintne wina, specjały szampańskie i ciepłe przysmaki z domu Wackerbarth są dostępne w sklepie internetowym pod adresem shop.schloss-wackerbarth.de.